Un zambet frumos si sanatos este dezideratul tuturor, insa pentru persoanele mai putin inzestrate de la mama natura, este nevoie ca un medic specialist sa intervina astfel incat pacientii care au nevoie, sa obtina acel zambet perfect si durabil.

Un subiect mult dezbatut in lumea medicala si asupra caruia pacientii au multe intrebari este cel al extractiilor dentare in scop ortodontic. Sunt ele obligatorii sau necesare? De ce unii pacienti trebuie sa scoata premolari iar altii molarii de minte? De ce unii nu au nevoie sa scoata nici un dinte?

Sunt intrebari normale, la care vom incerca sa raspundem.

In primul rand, cazurile in care medicii ortodonti recomanda extractii dentare sunt acelea in care exista o inghesuire a dintilor sau acelea in care dintii urmeaza sa fie inghesuiti de eruptia molarilor de minte. In ambele cazuri, vorbim de o lipsa de spatiu pentru dintii existenti sau pentru cei care vor erupe.

Necesitatea extractiilor dentare este stabilita de catre medic in urma analizei cazului. Se fac calcule si masuratori specifice pe modelul de gips, pe radiografii si fotografiile preluate de la pacient si se decide daca este nevoie de spatiu dentar pentru un viitor tratament ortodontic si care dinti vor trebui extrasi, asa incat stabilitatea rezultatului final sa fie perfecta. In ortodontie, scopul principal este obtinerea unei muscaturi stabile si functionale, din care rezulta in mod natural un zambet frumos, sanatos.

Necesitatea extractiilor devine mai mare odata cu inaintarea in varsta a pacientilor. Explicatia este aceea ca la pacientii tineri exista inca posibilitatea ghidarii cresterii oaselor asa incat sa se creeze spatiu necesar pentru toti dintii. Se folosesc aparate de tipul disjunctorului in acest scop.

In situatia in care se recomanda extractia maselelor de minte, procedura poate fi o extractie simpla, daca maseaua a erupt deja, sau chirurgicala (caz in care va fi necesara interventia unui medic chirurg) daca maseaua inca nu a erupt.

In concluzie, decizia extractiilor dentare se face de la caz la caz, este una necesara daca a fost recomandata, iar acest lucru nu afecteaza negativ stabilitatea zambetului de succes de la finalul tratamentului.

Stabiliți o programare la Centrul Ortodontic Cluj!

Pentru mai multe detalii despre tratamentele ortodontice și care este  soluția potrivită pentru dvs., sunați-ne de luni până vineri între orele 8 si 20  la  0264 444 423 sau trimiteti-ne acum un email la office@centrulortodonticcluj.ro.