Aparatele dentare mobile – detasabile

aparate mobileAparatul mobil este aparatul dentar pe care pacientul si-l poate aplica si indeparta singur, fara ajutorul medicului. Este aparatul cel mai des folosit  la copii.

Acest aparat are activare mai limitata decat un aparat fix (cu bracketi), deoarece nu poate misca dintii in toate directiile. Miscarile dintilor cu acest tip de aparat sunt limitate la inclinari (inainte-inapoi, stanga-dreapta).

Aceste aparate pot avea si efect ORTOPEDIC, adica efect de stimulare (inhibare, respectiv ghidare a sensului de crestere a oaselor). Putem profita de efectul ORTOPEDIC al acestor aparate NUMAI la pacientii aflati in perioada de crestere, adica la copiii pana la 12 ani.

Cum actioneaza aparatul mobil?

  1. Miscari dentare limitate la inclinari inaine-inapoi, stanga-dreapta.
  2. Efect ortopedic – de ghidare a cresterii oaselor
  3. Efect de corectare a vorbirii, deglutitiei,  pozitiei de postura a limbii, de intrerupere a obiceiului de interpunere a degetului sau a diverselor obiecte.
  4. Efect de contentie, adica de fixare a pozitiei dintilor dupa terminarea tratamentului ortodontic. Pt aceasta functie poate fi folosit si de adulti.

Contentie mobila

contentie

Placuta palatinala

placuta palatinala

Aceste aparate sunt acceptate usor de catre copii, ele fiind realizate in laboratorul nostru de tehnica dentara, dupa preferintele copiilor. Ei isi pot alege singuri culorile, sclipiciul si chiar abtibildurile sau desenele.

Pana la ce varsta se poate folosi aparatul mobil?

Pana la 12 ani, respectiv pana cand apar toti dintii permanenti.  Dupa aceasta varsta se folosesc aparate fixe. Aparatul mobil de cele mai multe ori constituie doar prima etapa de tratament ortodontic. Pentru finalizare si controlul final al rezultatului, este nevoie si de etapa de tratament ortodontic cu aparat fix.

Stabileşte o programare la Centrul Ortodontic Cluj!