Incepem prin a defini principalele probleme care necesită tratament ortodontico-chirurgical

Treapta sagitala (Overjet)

Acest termen reprezinta situația în care dinții de jos se află în spatele dinților de sus in plan orizontal, la o distanță ce depășește 2mm. Ortodonții se referă la aceasta situație ca fiind overjet(treapta sagitala pozitiva) și o clasifică în Clasa II/1 malocluzie.

 

Diferit de overjet este Overbite (Supra-acoperirea)

Pentru ca adâncimea verticală a mușcăturii, adică incisivii superiori acoperă in sens vertical incisivii de jos pe o suprafață mai mare de 2 mm de la marginea incizală a frontalilor inferiori. I se mai spune mușcătura adânca acoperită.

Ocluzia inversa (sau overjet negativ/ treapta sagitala negativa)

Situația de ocluzie inversa frontala este cand incisivii superiori se situează în spatele incisivilor inferiori, in sens orizontal.
Aceasta problema poate fi evitată cu succes cu un tratament aplicat la timpul potrivit.

 

De exemplu, aceasta adolescentă a fost urmărita îndeaproape până la momentul potrivit tratării problemei scheletice – ea prezintă un maxilar superior insuficient dezvoltat. Astfel, acționând intr-un moment oportun in care putem profita de puseul de creștere al oaselor, reușim in multe cazuri sa evitam la final nevoia unei intervenții chirurgicale.

Folosind un disjunctor palatinal și o mască Delaire in primii săi ani, urmat de un aparat ortodontic mai tarziu, ea a fost tratată cu succes, având o muscătură corectă și un aspect armonios al feței, cu o noua forma a creșterii prin stimularea avansarii mijlocului feței.

Informatii generale si etape de tratament

Prima vizita

La prima dvs vizita vom discuta despre principala dvs problema, pentru a intelege ce anume va deranjeaza. In primul rand, vrem sa cunoastem care sunt asteptarile dumneavoastra de la tratament. Acestea putand fi de la eliminarea durerii, recapatarea functiei dintilor pana la aspectul estetic al fetei in general – toate vor face parte din viitorul plan de tratament.

Apoi, vrem sa ne asiguram ca va oferim informatii generale despre toate opțiunile de tratament.

Pentru a realiza un diagnostic corect in urma caruia sa putem stabili un plan de tratament dedicat exclusiv nevoilor dumneavoastra, mai intai va trebui sa parcurgeti etapele de la a doua consultatie, etape care ne vor furniza toate datele de diagnosticare.

Astfel la a doua intalnire, vor fi luate o serie de înregistrari sau date de diagnostic pentru a putea determina natura problemei dvs și ce poate fi făcut pentru a o corecta. După analizarea acestor date, ne vom întâlni la o noua consultație pentru a discuta opțiunile de tratament.

Mai jos sunt câteva dintre datele care pot fi luate la a-2-a vizita și care este scopul lor:

Fotografii dentare si faciale

Folosim fotografii digitale și nu pe film, ceea ce ne oferă documentația instantă a relației dintre dinți și față. Utilizăm programe digitale actuale care ne permit să ilustrăm schimbări ce pot avea loc și pe care le dorim sau nu.

Fotografiile frontale, de profil și semiprofil ale feței sunt parte din munca de ansamblu a cazului. Aceste imagini constituie un ajutor în analiza oaselor și a țesuturilor moi, așa încât aspectele faciale ale tratamentului să poata fi complet evaluate. Fotografii ale dinților vor fi de asemenea făcute pentru a putea știi situația exactă de la începutul tratamentului.

fotografii ortodontice

Radiografie Cefalometrica

radiografie cefalometricaAceasta radiografie laterală a feței ne permite să comparăm relația dintre dinții și maxilarele dvs cu măsurile ideale. Analiza computerizată permite predicţia mişcărilor osoase planificate şi a răspunsului ulterior al ţesuturilor moi, prin fuziunea imaginilor faciale obținute cu radiografia cefalometrică.

Radiografie panoramica

radiografie panoramica OPTRadiografia panoramică este compusă din imagini asupra dinților și a maxilarelor. Ne arată, pe un singur film, dacă aveti numarul normal de dinți, măselele de minte, dinți afectați sau dinți în plus.

Modele de lucru

Modelele dentare sunt realizate cu ajutorul amprentelor dentare. Modelele vor fi folosite pentru a studia problemele dentare așa cum există ele, la începutul tratamentului, și sunt utilizate ca referință în timpul planificării pre-tratament. In multe cazuri, modelele sunt plasate pe un articulator care simulează îndeaproape mișcarea maxilarelor.

Radiografie tri-dimensională

Adesea planul de tratament ortodontic si chirurgical necesita mai mult decat o radiografie a profilului. Utilizarea radiografiilor de tip CBCT (computer tomograf) ne permit să vedem dinții și structurile osoase în 3 dimensiuni.

Folosind un fascicul conic de raze X, scanerul CBCT are nevoie de o unica rotatie in jurul pacientului pentru a prelua sute de imagini ale zonei de interes, acestea fiind apoi reconstruite cu ajutorul unui software de imagistica, in vederea obtinerii modelului virtual 3D al pacientului.

Intreaga procedura este de foarte scurta durata, iar gradul de expunere la radiatii in cazul unei tomografii computerizate realizate cu CBCT este echivalentul unui status dentar complet RX.

Mai multe despre investigatiile CBCT puteti citi si pe site-ul Centrului de Radiologie Digitala: Click aici.

Vizita 3: stabilirea diagnosticului si a planului de tratament

Chiar dacă operația poate fi cea mai bună opțiune pentru a obține rezultatele funcționale și estetice dorite, este întotdeauna o procedura electivă. Va vor fi prezentate și alte proceduri în cadrul consultației.

Vom discuta despre:
– analiza de ansamblu și lista de probleme
– obiectivele tratamentului
– etapele de tratament anticipate
– planuri de tratament opționale și punctele lor forte/slabe legate de obiectivele dvs de tratament.

Pentru că tratamentul în cazul adulților implică adesea probleme mai complexe, s-ar putea să fie necesare recomandari către alți specialiști. De asemenea, dacă descoperim că este necesară extracția unor dinți pentru scopuri ortodontice, veti primi o scrisoare medicala către dentistul dvs sau chirurgul oral de la momentul acela.

Când se realizeaza tratamentul chirurgical-ortodontic?

Anterior perioadei de adolescență, chirurgia este adresată aproape exclusiv copiilor care prezintă deformări congenitale grave sau probleme cauzate de traumă.
In România, intervențiile chirurgicale in scop ortodontic se realizeaza numai după vârsta de 18 ani, varsta la care se considera ca s-a incheiat procesul de crestere a oaselor.

Tipurile de proceduri ortodontico-chirurgicale

Există trei tipuri generale de proceduri ortodontico-chirurgicale utilizate în cazurile noastre chirurgicale:
1. osteotomie sagitala a mandibulei
2. osteotomia maxilarului superior
3. genioplastia sau osteotomia marginii inferioare a mandibulei (avansarea bărbiei)

A.Osteotomia sagitală a mandibulei

Aceasta operație se realizează pe maxilarul inferior (mandibula) cu scopul de a o aduce mai în față (în cazul unei mandibule mici) sau mai în spate în cazul unei mandibule proeminente. Operația se face intraoral, adica nu vor exista deloc cicatrici vizibile la nivelul fetei, mandibula fiind secționată în așa fel încât există pe tot parcursul intervenției contact osos.

Nu există goluri în os ce trebuie umplute, și nu este necesară legarea dinților de sus cu cei de jos în timpul perioadei post-operatorii. Adica pacientul va putea deschide gura imediat dupa interventie pentru a se putea spala si a manca.

Avansarea mandibulei

Mandibula poate fi avansată printr-o osteotomie sagitală bilaterală, ce permite menținerea contactului osos în timpul procedurii și totodată plasarea unei fixări rigide directe – ceea ce înseamnă că dinții nu sunt legați unii de alții, iar pacientul va putea să deschida gura dupa operație.

avansarea mandibulei

Reducerea (scurtarea) mandibulei

Mandibula poate fi scurtata prin osteotomie sagitală bilaterală, ce permite menținerea contactului osos în timpul procedurii și totodată plasarea unei fixări rigide directe.

După cum este ilustrat mai jos, un mic segment de os este eliminat astfel încât mandibula să poata fi mutată puțin mai în spate. Contactul osos în locul operat este menținut pentru o vindecare rapidă și un control eficient al segmentelor osoase.

scurtarea mandibulei

Fixarea rigida internă utilizează șuruburi de compresie sau plăci care permit echipei de chirurgi evitarea legării dinților împreună.

B. Osteotomia maxilarului superior (LeForte I)

lefort IAceasta operație implică mișcarea maxilarului superior în diverse direcții. Această procedură este utilizată în tratarea problemelor precum:

 • o față prea lungă/ prea scurtă
 • ocluzie (mușcătură) deschisă
 • ieșirea orizontală a maxilarului înafară (overbite)
 • deficiența orizontală a maxilarului (underbite)

Tratarea unui caz de față prea alungită și zâmbet gingival pronunțat

fata lungaMulte zâmbete gingivale pot fi rezultatul fie unor dinți scurti, unei buze superioare scurte, o mobilitate excesivă la zâmbet sau creștere verticală excesivă a maxilarului superior.

Creșterea verticală excesivă a maxilarului superior este adesea numit sindromul ’’față-lungă’’ și este caracterizat printr-o disproporție facială, incapacitatea de a menține buzele împreună în stare de relaxare și un zâmbet gingival pronunțat.

Tratarea unui caz de ’’față-scurtă’’

Aşa cum un maxilar superior poate creşte prea mult pe verticală, în multe cazuri, acesta nu poate creşte suficient in sens vertical. Acest lucru este la rândul său, definit ca „sindromul faţă scurtă” şi este caracterizat de faptul că treimea inferioară a feței este mai scurtă, iar incisivii nu sunt vizibili când persoana zâmbește.

Open bite sau Mușcătura deschisă

Muşcăturile deschise sunt pentru ortodonti, printre cazurile cele mai dificile de tratat. Intervențiile chirurgicale pentru a corecta o mușcătură deschisa la adult implică o Osteotomie maxilară, de obicei, deci o impactare a partii din spate a maxilarului superior, permiţând maxilarului inferior să se rotească și să închidă.

muscatura deschisa

Underbite sau ocluzie inversă

muscatura inversaCele mai multe ocluzii inverse sunt un rezultat al subdezvoltării maxilarului superior. În acest caz, maxilarul a fost mutat înainte chirurgical, şi efectuată o rinoplastie (interventie chirurgicala asupra nasulu), în acelaşi timp, deoarece uneori, odata cu deplasarea maxilarului superior înainte, poate avea loc o extindere excesivă a nasului (lățire a nasului și alungirea bazei nasului).

O mușcătură înversă poate da aspectul de faţă „buldog”, şi în acest caz maxilarul superior a fost chirurgical mutat înainte pentru a corecta malocluzia şi ușor coborât pentru a îmbunătăţi dramatic zâmbetul. Va reamintim asadar, ca operatiile de acest tip care implica si tratament ortodontic, au scopul de a ajuta la stabilizarea rezultatului ortodontic dar, mai ales, de a imbunatati dramatic aspectul facial. Chiar daca nu ati stiut pana acum de aceasta varianta de chirurgie, trebuie sa mentionam ca ea nu este o operatie estetica, dar aduce rezultate aproape de ideal, in plan estetic. Din nou, conceptul de Face Driven Orthodontics este denumirea tratamentului combinat dintre estetica dentara, faciala si functionalitate.

C. Genioplastia

genioplastieAceastă operaţie implică mişcarea osului bărbiei, care poate fi mutat înainte, înapoi, în sus sau poate fi scurtat sau prelungit in jos. Alegerea noii pozitii depinde aproape în totalitate de modul în care remodelarea barbiei ar putea afecta capacitatea pacientului de a lasa buzele să se relaxeze împreună dar desigur, și de modul în care afectează aspectul general al feței.

Asadar, această procedură nu este un implant în bărbie. Este o parte a maxilarului inferior, care este repoziționat si nu este un corp străin. Deci riscul respingerii unui obiect strain este eliminat iar vindecarea este mult mai usoara. Uneori genioplastia este confundată cu o intervenţie chirurgicală a maxilarului. Dar ea este de fapt o procedură mult mai puţin complicată şi se poate face în orice moment, asta pentru ca tratamentul ortodontic nu este necesar pentru această procedură, dintii nefiind implicati in aceasta corectie. Din nou, genioplastia este o interventie care se face prin interiorul cavitatii orale, deci nu vor exista cicatrici externe, recuperarea este mult mai usoara decat in cazul celorlaltor tipuri de operatii.

Abordarea de echipă

Nivelul de sofisticare in stomatologie, ortodonție și chirurgie maxilo-faciala a crescut dramatic in ultimul deceniu. Acest lucru este parţial din cauza tehnicilor îmbunătățite şi tehnologiei, dar se datorează în primul rând încrucișării de cunoștințe între specialități de medicină şi stomatologie și o excelentă comunicare între aceste grupuri.

Această abordare este mai mult decât „o discuție despre dinţi”. Este o abordare globală a tratamentului pentru a surprinde rezultatul cel mai de dorit pentru pacient.

Utilizarea imaginilor prelucrate digital si a altor tehnologii oferă o simulare clara a rezultatului final al întregului tratament, ajutând astfel pacientul sa înțeleagă si sa decidă alegerea unei variante de tratament potrivita cu problemele si cu așteptările lui.

Prechirurgie/ Chirurgie

Ceea ce urmează este o secvenţă generală de evenimente ce are loc o dată ce începe tratamentul dumneavoastra. Vă rugăm să reţineţi că fiecare plan de tratament şi fiecare caz, poate varia de la această secvenţă generală de evenimente. Legat de costuri, veti primi informatii la etapele de plan de tratament, pentru ca si costurile difera pentru fiecare tip de operatie in parte.

Ortodonție prechirurgicală, aparat ortodontic (dentar)

În scopul de a pregăti dinții pentru procedura dumneavoastră ortognatică, veți avea aplicat aparat dentar fix (brackets) pe dinti pentru a începe alinierea acestora. Scopul fazei prechirurgicale de ortodonție este, în general, acela de:

 • a alinia dinţii inghesuiti
 • a pozitiona incisivii corect in mijlocul osului
 • a coordona arcadele dentare, astfel încât să se potrivească atunci când se efectuează intervenția chirurgicală

Ortodonţia prechirurgicală poate dura cel mai puţin 6 luni sau cel mult de 18 luni, in funcție de nevoile dvs. În timpul tratamentului, vor fi luate periodic amprente dentare pentru a verifica progresele înregistrate de îndreptare a dinților. Aceste amprente sunt considerate modele chirurgicale de verificare. După ce vom vedea că obiectivele dvs. prechirurgicale au fost realizate şi am plasat un arc (o sarma intre bracketi) suficient de puternic pentru operație, vom face o programare pentru etapa chirurgicală.

Etapa chirurgicală

În momentul în care faza prechirurgical-ortodontică este completă, veti avea din nou de efectuat radiografii, fotografii şi amprente dentare pentru modelele din gips.

Vom contacta, de asemenea, chirurgul dvs maxilo-facial pentru a afla datele aproximative disponibile şi pentru a iniţia aprobarea finală, dacă este necesar.

Medicii se vor consulta pentru a decide cu privire la recomandările pe care le vor face in cazul dvs pentru a obţine cele mai bune rezultate.

Suprapunerea de fotografii, radiografii și alte date importante vor servi drept un ghid valoros pentru atingerea scopurilor dvs. estetice.

Pe modelele de gips finale va fi realizata o gutiera din material plastic, numit splint chirurgical. Splintul chirurgical va fi folosit de catre chirurg ca un ghid, in timpul interventiei chirurgicale pentru pozitionare finala a maxilarelor .

Pregatirea aparatului dentar

Scopul fazei prechirurgicale de ortodonție este de a alinia dinții, astfel încât mușcătura sa fie corectă atunci când intervenţia chirurgicală este completă.

La momentul intervenţiei chirurgicale, vom plasa niște ligaturi de sarma care prezinta cate un carlig, pe fiecare bracket de pe dinti.Acestea servesc ca atașament în timpul interventiei chirurgale, pentru a putea stabiliza poziția dinților. Aparatul dentar nu este eliminat înainte de intervenţia chirurgicală, el este un element important atat in timpul cat si dupa operatie.

Succesiunea etapelor de tratament

 •  Înregistrări de diagnosticare şi de analiză- amprente, modele, radiografii (TLR de profil, OPT, Ceph, fotografii)
 • Consultarea cu chirurgul oral şi maxilo-faciala
 • Consultarea cu dentistul, alţi specialişti dacă este necesar
 • Faza prechirurgicală ortodontică
 • Analiză prechirurgicală – modele, radiografii (TLR de profil, OPT, Ceph, fotografii)
 • Întâlnire cu chirurgul pentru a stabili data operației.
 • Chirurgie şi reabilitarea postoperatorie; incheierea etapei ortodontice;
 • Îndepărtarea de aparatului, fixarea contenţiei
 • Echilibrare dentară finală, restaurare şi finisarea cosmetică.

Operația

Ziua intervenției

În general, veți fi admis la spital în dimineaţa zilei anterioare operatiei. Durata operației depinde de procedura efectuată.Durata de spitalizare variază în funcţie de procedura dumneavoastră (intre 5-7 zile). Chirurgul maxilo-facial ar trebui să discute cu dumneavoastră toate aceste detalii, inainte de intervenția dumneavoastră chirurgicală.

Anestezia – Generală

Există multe efecte adverse care pot apărea la anestezia generală după o intervenţie chirurgicală. Acestea includ unele efecte precum slăbiciune, ameţeli, greaţă şi altele. În general, sunt administrate medicamente in timpul si dupa intervenția chirurgicala pentru a preveni greaţa.

Trebuie să subliniem că această reacţie adversă este rară, şi, în general, este controlată cu medicamente. Am dori, de asemenea, să subliniem că, după ce anestezicul general este administrat, nivelul bunei-dispoziții sau a moralului poate fi mai scăzut decât de obicei.

Acest lucru se poate întâmpla in urma oricărui tip de operație, cu atât mai mult la o operație care are loc la nivelul feței. Ea poate dura mai multe săptămâni. Vă rugăm să fiţi conştienţi de faptul că acest lucru se poate întâmpla şi nu va alarmați, sa aveți răbdare si nu uitați ca rezultatul operației se îmbunătățește in timp, pe măsura ce umflăturile dispar. Asiguraţi-vă că familia dumneavoastră este conştientă de acest lucru, de asemenea.

Incizie intra-orală

Inciziile sunt făcute pe interiorul gurii pentru acces în timpul procedurii chirurgicale. Ca urmare, nu există nici o cicatrice externă. Aceste incizii sunt de obicei situate în falduri de ţesut şi nu sunt vizibile dupa operatie.Suturile utilizate pe incizii fie se dizolvă, fie sunt eliminate după 5-7 zile.

Perfuziile

Administrarea intravenoasă de fluide se face la momentul interventiei chirurgicale. Perfuzia I.V. este utilizată în timpul intervenţiei chirurgicale pentru a menţine nivelul adecvat de fluid si este folosită după o intervenţie chirurgicală pentru a administra medicație pentru durere, antibiotice, etc, si este eliminată, în general, a doua zi dupa operație.

Post Operator

Noi facem tot ce putem pentru a face experienţa dumneavoastră chirurgicală cât mai confortabilă. Există mai multe lucruri pe care le puteţi face pentru a ajuta. Aici sunt, de asemenea, lucruri la care trebuie sa va asteptati.

Umflături

Umflăturile postoperatorii care au loc variază de la persoană la persoană. Se pare ca e mai mare în a doua zi sau a treia după intervenţia chirurgicală şi tinde să scadă ulterior. Umflăturile pot fi prezente până la 6 luni dupa operație, dar, în general, se observă numai până la 6 săptămâni. În scopul de a minimiza umflarea, vă sugerăm:

1.Comprese cu gheață: Este foarte important ca aceste comprese să fie puse in zona operată în primele 12 ore dupa operatie, iar apoi de mai multe ori pe zi, pentru a reduce volumul de umflare care are loc în prima săptămână. O asistentă medicală ar trebui să fie disponibilă pentru acest lucru.

2. Ridicarea capului: (primele 2 saptamani dupa operație) capul trebuie sa fie plasat la un unghi de 30-45 grade in timpul somnului. Acest lucru va reduce cantitatea de acumulare de lichid în zona capului pe timp de noapte.

3.Corticosteroizi: Chirurgul va poate recomanda administrarea de corticosteroizi pentru a reduce gradul de umflare, ceea ce reduce de asemenea si disconfortul.

4.Intensificarea activităţilor: Mersul pe jos şi „revenirea la normal”, ajuta la cresterea fluxului de sange, ceea ce ajută la dispersarea umflăturii. Noi încurajăm toţi pacienţii să înceapă să meargă pe jos normal, şi orice alte activităţi ușoare care ar creşte fluxul de sânge. Cu toate acestea, nu este recomandat sa se reia activitatile energice, cum ar fi jogging, de lucru, sau alte sporturi până când medicul nu oferă aprobare.

Este posibil și normal pentru pacient să experimenteze o perioada de câteva săptămâni de ușoară depresie. Aceasta depresie ușoară se poate datora nu numai a anesteziei generale, ci și schimbărilor din dieta, de asemenea. Un alt factor ar putea fi răspunsul de la prieteni şi rude.

Prietenii si rudele ar trebui să fie conştienţi de faptul că va exista o schimbare în aspectul dvs. şi că adaptarea treptată la operatie va avea loc. Rugăm prudenţă prietenilor şi familiei in comentarea rezultatelor, pentru primele luni. De asemenea, în avans, aceștia ar trebui informați despre rezultatul care se așteaptă de la procedura chirurgicală.

Ghid post-operatoriu

Intoarcerea la activitatile normale

Cei mai mulți pacienți revin la locul de muncă sau la şcoală la o săptămână după procedura chirurgicală. Evident, procedurile chirurgicale mai ample necesita un timp mai mare de recuperare.

Activitațile fizice cum ar fi jogging, fitness, etc, nu ar trebui să fie practicate pentru aproximativ 3 luni. Mersul pe jos şi alte activităţi mai moderate sunt, cu siguranţă încurajate, în scopul de a creşte fluxul de sânge ce reduce umflarea, precum şi pentru a îmbunătăţi starea dumneavoastră de spirit.

Igiena orală

Ingrijirea orală riguroasă este esenţială. Dacă nu ingrijiți și nu mențineți curată cavitatea orală dupa procedura chirurgicală, va creşte foarte mult riscul unei infecţii. Folosiți o perie de dinți moale, de preferat cu un cap foarte mic (periuta de dinti pentru copii), şi curăţaţi deasupra bracketilor şi în jurul arcurilor ortodontice cât mai eficient posibil.

Vă rugăm să aveți mare grijă să nu loviti inciziile, deoarece acest lucru ar putea perturba fluxul de sange la locul operat. Recomandam utilizarea apei de gură cu fluor pentru clatiri usoare.

Pe perioada purtarii splintului chirurgical (pana la 6 saptamani postoperator) si nu numai, este foarte folositor irigatorul bucal, care emite un jet de apa cu presiune, permitand eliminarea tuturor resturilor alimentare blocate intre splint si dinti sau intre ligaturile de sarma. El se va folosi la o presiune mica spre moderata si cu grija pentru a nu afecta locul suturilor.

Dietă și nutriție

Desigur, alimentatia se va schimba dupa operatie. Functiile masticatorii vor fi foarte reduse, deci cel mai probabil veti avea nevoie de ajutor de la cei apropiati pentru pregatirea noilor mese. Este de asteptat o scadere in greutate dupa operatie.

Alimentele consumate dupa operatie vor fi moi, eventual pasate in blender, caldute sau reci. Ideal ar fi sa nu necesite mestecare. Trebuie evitate mancarurile prea fierbinti, picante sau acide, cum sunt sucul de portocale, rosiile, ardeii iuti etc.

Mancarurile moi vor fi consumate timp de 3 saptamani.

Vizitele post-operatorii

Vom dori să va vedem la o săptămână de la operatie pentru a verifica mușcătura. Vom face, de asemenea, radiografii panoramice si cefalometrice postoperatorii pentru a verifica pozitia oaselor. Foarte rar se face vreo modificare pe arc la această întâlnire, dar va pot fi recomandate pentru utilizare niste elastice entare de antrenarea musculaturii.

Tratament ortodontic post-operator

Tratamentul ortodontic dupa o interventie chirurgicala, dureaza , de obicei intre 6-12 luni. Studiile arata ca pacientii cu interventii chirurgicale pot experimenta o depresie usoara la perioada de 6 luni postoperator în cazul în care aparatul nu a fost încă eliminat. Această depresie este un răspuns psihologic normal la tratament şi ar trebui așadar să fie anticipat.

Îndepărtarea aparatului dentar și contenția

Aceasta este ziua pe care ați aşteptat-o – aparatul dentar este eliminat! Cel mai adesea, o contenție fixă va fi lipită pe interiorul incisivilor de jos înainte de a scoate aparatul. Contenția superioară este, de obicei, detaşabilă. La o săptămână după îndepărtarea aparatului dvs., veţi primi această contenție și instrucțiuni de îngrijire şi de utilizare.

Note finale

Odata ce tratamentul este complet, vor fi înregistrate un set de date finale. Aceste date constau în aceleași înregistrări făcute la momentul vizitei iniţiale. Această întâlnire este, în general la 1-2 săptămâni după ce aparatul dentar este îndepărtat.

Contenția și vizitele periodice

Intâlnirile viitoare sunt necesare după ce aparatul dentar a fost îndepărtat. Aceste vizite periodice vor avea loc la fiecare 3-6 luni şi sunt necesare pentru a adapta contențiile şi a verifica mușcătura. Contenţia trebuie purtată permanent în timpul primelor luni până la un an de la tratament. După ce ati ajuns la punctul în care dinţii şi oasele s-au stabilizat, veti putea limita purtarea contenției numai în timpul somnului. Reţineţi, totuşi, că daca veți purta contenția cât mai mult, șansele ca ceva să se miște din loc sunt minime.

Calibrarea și ultimele retusuri stomatologice

În unele cazuri, pot fi necesare ușoare calibrări ale mușcăturii. Este pur şi simplu „reglajul fin” al mușcăturii dumneavoastră şi se realizează de către medicul dentist. Orice punti, coroane de înlocuire, etc ar trebui să fie, de asemenea, făcute la acest moment.

Coordonarea cu dentistul dvs

Mulţi pacienţi care necesită tratament ortodontic/ chirurgical al malocluziei lor au nevoie de asemenea de îngrijire dentară sofisticată care urmează să fie coordonată îndeaproape cu tratamentul. Medicul dentist va fi consultat şi solicitat pentru a ajuta la formarea obiectivelor de tratament, şi, în multe cazuri pentru oferi un tratament de reconstrucție dentară majoră, precum și pentru „ultimele retuşuri”, care fac o mare diferență în ambele rezultate funcționale şi estetice ale dumneavoastră.

Inlaturarea placutelor de chirurgie si a suruburilor

Este important sa stiti ca orice piesa metalica se va folosi in timpul operației de maxilare, ea va fi eliminata la un an de la intervenția chirurgicala initiala. Va fi necesara așadar o noua intervenție, dar care este mult simplificata fata de prima, constând in simpla eliminare a elementelor care au sustinut oasele pentru formarea noii pozitii.

Intrebari si răspunsuri

Cât de tare va durea?

Durerea variaza de la individ la individ. Unii pacienţi descriu durerea de a fi mai mult o „iritație”, dar cei mai multi pacienti numesc experienta mai mult ca un „disconfort”.

Cât timp voi simți acest disconfort?

Disconfortul este de aşteptat şi, în general, durează 2-3 săptămâni. Este mult mai sesizabil in primele zile dupa operatie, dar veţi simţi o îmbunătăţire în fiecare zi. Chirurgul dumneavoastră vă poate prescrie unele medicamente care va ajuta la minimizarea aceastei senzaţii de disconfort.

Voi rămâne cu cicatrici?

Inciziile majore sunt efectuate în interiorul gurii şi sunt de aproximativ un centimetru lungime, astfel încât nu ar trebui sa existe nici o cicatrice în exterior.

Vor fi legati dinții mei unii de alții?

Nu. Puteţi începe să deschideti şi să închideți gura, destul de normal, imediat după intervenţia chirurgicală.

Voi putea să mănânc mâncare solidă?

Imediat după intervenţia chirurgicală dieta este limitată la alimente moi. Cu un pic de imaginație, nu veţi fi la fel de limitat pe cat ati putea crede. Chirurgul dumneavoastră trebuie să vă ofere mai multe îndrumări privind o astfel de dieta. Exemple de alimente moi:
– Cartofi copți cu branză topită deasupra
– Paste gătite foarte bine (moi) cu sos de brânză
– Supe-creme cu legume foarte moi

Deoarece mușchii din gură nu sunt foarte puternici imediat după operație, si noua dvs mușcătura se simte diferit, ar putea fi mai greu de mestecat. Alimente cum ar fi pâinea şi cele mai multe tipuri de carne vor fi dificil de mâncat. Cu toate astea însă, după aproximativ 4 săptămani de la operație, chirurgul vă va recomanda să încercaţi mai multe alimente normale.

În cât timp ma voi putea simți suficient de confortabil pentru a putea ieși in public?

În ceea ce priveşte aspectul dvs., orice vânătăi pot să apară vor dispărea după câteva zile. Umflarea însă durează mai mult pentru a se disipa, dar de cele mai multe ori vor trece după aproximativ 2 săptămâni. Tu vei fi mult mai constient de aspectul tau decât vor fi oamenii din jurul tău. Deși familia ta si prietenii apropiati vor observa o schimbare şi reacţiile lor pot varia în funcţie de fiecare, aminteste-ti că umflaturile dispar cu fiecare zi, şi după două săptămâni ar trebuie deja sa scapi de umflaturile majore.

Cât timp voi lipsi de la scoala sau de la serviciu?

Durata de timp în care esti in afara activitatilor tale de zi cu zi variază în funcţie de mai mulţi factori:
– Varsta: tineretea este un avantaj, ca in orice interventie chirurgicala; Cu toate acestea, atitudinea joaca un rol foarte mare în procesul de recuperare.
– Atitudine: O atitudine pozitiva iti creşte capacitatea de a-ti reveni după procedura chirurgicală. Fii activ, urmează o dieta sanatoasă.
– Procedura: Tipul de procedură chirurgicală efectuată şi durata procedurii de asemenea au o influenta in timpul de recuperare.
– Ocupaţia: O persoana solicitată fizic va necesita mai mult timp de recuperare înainte de a se întoarce la muncă, la fel si o persoana a carei ocupaţie presupune să vorbească constant. In medie pacientul este capabil să reia activitățile zilnice dupa aproximativ 1-2 saptamani, dar cu moderație.

Când pot să reîncep să fac mișcare?

Treptat, este necesar sa iti reconstruiesti forta fizica, prin exercitii de rutina. Dacă faci jogging sau aerobic ( sport cu impact mare), va trebui să începi cu mersul pe jos cu moderație. Se recomandă sa incepi să mergi foarte curând dupa intervenția chirurgicală pentru a ajuta în procesul de recuperare. Această activitate creşte circulația si forța musculară.

Va fi greu să vorbesc după operație?

Trebuie să te aştepti la unele dureri în conversaţii de lungă durată; Cu toate acestea, cu cat mai mult vorbeşti, cu atat mai mult iti exersezi muschii slabiti si ii ajuti sa isi revina. S-ar putea să simți disconfort, dar încearca să nu depinzi de scrierea ideilor pentru a comunica. Fă-ti curaj şi spune-o tare!

In cat timp dupa operatie imi voi da jos aparatul dentar?

Acest lucru depinde de complexitatea procedurilor şi de tipul de problemă pe care l-ai avut. Studiile arată că oamenii devin foarte nerăbdători cu aparatul la 6 luni postoperator si pot deveni depresivi in cazul in care nu li se inlatura aparatul atunci. Te poti asigura ca aparatul tau va fi eliminat la timp prin respectarea programarilor la medic si prin purtarea elasticelor.

Ce mai este de facut din punct de vedere ortodontic după operație?

Cu utilizarea de diferite arcuri şi elastice, vom finaliza detaliile finale ale muscaturii. Adesea, există un plan de închidere şi de poziţionare finală rămase pentru a fi rezolvate în ultimele câteva luni. Cooperarea pacientului în acest timp va juca un rol important în finalizarea tratamentului.

Vă rugăm să reţineţi că vrem ca rezultatele să fie cât mai bune cu putinţă. Deci, vă rugam să aveţi răbdare, pentru ca vrem să facem o treabă bună!