Si ortodontia, ca si alte discipline din domeniul medical, are parte de zvonuri si mituri, unele nascute din lipsa de informare, altele din temeri. Mai jos vom aminti unele dintre cele mai interesante.

Ortodontul este stomatologul care îți pune niște sârme pe dinți, care odată pe lună trebuie strânse

In afirmația de mai sus există mai multe erori. In primul rând, ortodontul e ortodont. Astfel, după terminarea celor 6 ani de facultate in Stomatologie, acesta urmează încă 3 ani de specializare în ortodonție. Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul mușcăturilor incorecte și al dinților înghesuiți. Ortodonția vă poate ajuta să vă îndreptați și să vă aliniați dinții corect.

Tratamentul ortodontic se realizează cu ajutorul aparatelor dentare (ortodontice, le spunem noi), care pot fi de mai multe feluri (fixe, mobilizabile etc.) Nu vom intra in descrierea lor amantuntiță, cert e că toate aparatele dentare sunt alese în funcție de nevoile și posibilitățile pacientului, astfel încât să se obțină cel mai bun rezultat posibil, aproape de perfecțiune.

Acele “sârme”, pot fi parte integrantă din aparatul ortodontic, însă aparatul în sine se activează prin proceduri speciale, deci nu sârmele ” se taie și se strâng”, așa cum se spune. Iar activările aparatului pot avea loc la 4, 6, 8 saptamani, in functie de aparat si de pacient.

Doare când ți se aplică aparatul dentar

Trebuie să știi că nu doare când ți se aplică aparatul dentar. Nu ai de ce să te temi sau să îți faci probleme. Vei avea un suport de plastic, numit depărtător, care îți va departa buzele de dinți, iar in cel mai rău caz vei simți ca acela te incomodează ușor, dar dureri insuportabile nu există.

Amintește-ți că sunt copii, adolescenți și adulți care si-au pus aparate, de diferite feluri, și cu toții au avut parte de aceleași experiențe, pe care le-au depășit cu bine. Așa că dacă ți-ai propus să beneficiezi și tu de un tratament ortodontic ca să ai un zâmbet de succes, un mic disconfort nu cred că va fi o problemă.

De asemenea, la finalul tratamentului, când ți se dă jos aparatul, la fel va fi, fără durere. Așa că poți începe liniștit/ă tratamentul, ca apoi să îl termini cu entuziasm, pentru că nu există dureri insuportabile, nu ai de ce să te temi.

Despre senzațiile din primele zile dupa aplicarea aparatului și activare, vei găsi mai multe într-un alt articol.

Nu poți mânca decât supe cu aparatul dentar

Și cum oare ar trăi toți acei adolescenți plini de energie, numai cu supă? 🙂 Acesta este doar un mit. Există, desigur, câteva restricții alimentare, de tipul caramelelor, alunelor, dulciurilor, fructelor tari si legumelor tari.

La început nu vei putea să le consumi până te obișnuiești cu aparatul, apoi nu vei avea voie să le consumi, pentru ca mâncarea tare iți poate desprinde aparatul (așa ca va trebui să o tai în bucăți mici), iar dulciurile îți pot cauza carii, care oricum sunt favorizate de simpla prezență a aparatului.

Asta implică așadar și că va trebui să ai mare, mare grija de igiena ta dentară. La Centrul Ortodontic Cluj vei primi tot ce ai nevoie pentru ca igiena ta dentara să fie impecabilă.