Fiecare vizita la medicul ortodont are un scop bine definit. Momentul controlului si eventualele manopere care mai trebuiesc efectuate vor fi stabilite de către medicul ortodont.

Medicul ortodont evaluează situația actuala a pacientului si verifica dacă evoluția de pana atunci a tratamentului este conforma cu planul de tratament stabilit. Următorul pas este sa se asigure ca următoarele modificări introduse in piesele componente ale aparatului dentar isi vor face efectul.

In ortodonție, aplicarea forței corecte este cruciala, dacă forța este prea mare pot aparea efecte secundare nedorite prin deplasarea prea rapida a dinților, iar dacă forța este prea mica nu se obțin rezultatele dorite.

In cazul aparatului fix:

Strângerea arcului (sarma principala) de bracketi  exercita presiune asupra dinților, producându-se astfel deplasarea lor. Arcul principal este confecționat dintr-un material elastic, cu forma predefinita si care tracționeaza dinții, prin intermediul bracketilor, pas cu pas, in poziția ideala.

Aceasta deplasare trebuie sa fie făcuta lent pentru ca dinții sa se deplaseze in os. In timpul tratamentului,  osul se resoarbe (se topește) in partea in care se îndreaptă dinții, dar se si reface in partea lăsată libera prin deplasare. Din acest motiv un tratament ortodontic corect cu aparat dentar durează de la câteva luni la 2 ani si jumătate in funcție de complexitatea cazului.

Activarea elementelor aparatului poate presupune: strângerea sau schimbarea elementelor de fixare a arcului (ligaturi metalice sau elastice), schimbarea arcurilor, tractionari ale unui anumit dinte sau grup de dinti, aplicarea de elastice intra-orale, șlefuiri intre dinți etc.
centrul ortodontic cluj2

In cazul aparatului mobil:

aparat dentar copiiPentru pacientii care au aparate mobile, controlul si activarea se fac asupra elementelor elastice; asta poate insemna slefuirea aparatului (adaptare), deschiderea cu cheie a surubului, slefuirea intre dinti, aplicarea unor elemente noi (elastice , bari, inaltari din compozit etc).

Daca doriti o consultatie la unul dintre medicii nostri ortodonti, ne puteti suna de luni pana vineri de la 08- 20 la telefon 0264 444 423 sau ne puteti scrie acum un e-mail la office@centrulortodonticcluj.ro.