Denumirea de Ortodonție provine din grecescul orthos, care înseamnă drept iar odous care înseamnă dinți. Iar ea este prima specialitate din domeniul stomatologic care se preocupă de probleme de muscaturi gresite (malocluzie), care pot fi rezultatul unor iregularități ale dinților, a unor relații incorecte dintre maxilare, sau o combinatie dintre acestea doua.

Este important sa stiti ca tratamentul ortodontic actual nu se face doar din motive pur estetice, adica doar cu scopul de a face dantura sa fie frumoasa, ci se face tinând cont in acelasi timp si de de aspectul facial general al pacientului precum si de muscatura lui, adica de functia principala a dintilor. Așadar, există un dublu beneficiu al ortodonției – frumusete si functionare corecta.

Ortodonția modernă

Un tratament ortodontic presupune utilizarea aparatelor ortodontice de mai multe tipuri. În general, la aparatele dentare fixe, metoda este introducerea arcurilor (firelor) metalice în brackeții ortodontici, care pot fi atât din metal cât și din materiale ceramice, mai estetice.

Alte metode de tratament moderne pot include :

aparat lingual

Componente adiționale precum aparate mobilizabile, distalizatoare, disjunctoare, capeline si multe altele pot fi folosite pentru a  ajusta dinții și maxilarele.

Diversele tipuri de aparate mobilizabile (vezi video spre exemplu), sunt folosite în cazul pacienților aflați în creștere (de la 5 la 12 ani) cu scopul de a modifica dimensiunea maxilarelor și relația dintre ele, dacă aceasta este alterată.

Această formă de tratament, denumită Ortopedie Dento-Facială, este adesea urmată de tratament ortodontic fix, cu brackeți, pentru alinierea dinților și corectarea mușcăturii.

Ortodonția este ramura stomatologiei care se ocupă cu tratamentul mușcăturilor incorecte și al dinților înghesuiți. Ortodonția vă poate ajuta să vă îndreptați și să vă aliniați dinții corect.

Ortodonții  folosesc de obicei brackeți și contenții pentru a vă corecta problemele dento-faciale.

După o etapă de tratament ortodontic activ, pacienții urmează de obicei să poarte contențiile, care rețin dinții în noua lor poziție, până când se formează țesut osos în jurul lor. Aceste contenții sunt de obicei purtate permanent timp de 6 luni până la un 1 an, apoi pe timpul nopții atât timp cât consideră necesar ortodontul.

Este posibil ca dinții să rămână aliniați fără să fie necesară purtarea regulată a unei contenții. Cu toate acestea, exista o mulțime de motive pentru care dinții ajung să se înghesuie odată cu înaintarea în vârstă a unei persoane, indiferent dacă aceasta a avut sau nu un tratament ortodontic înainte (de exemplu, molarii de minte). Asadar, nu există garanție că dinții vor rămâne aliniați fără contenție.

Stabilește o programare la Centrul Ortodontic Cluj!

Pentru mai multe detalii despre tratamentele ortodontice și care este soluția potrivită pentru tine, sună-ne de luni până vineri între orele 8 si 20 la 0264.444.423 sau trimite-ne acum un email la office@centrulortodonticcluj.ro.