smalt dentar

“Smaltul dentar este cea mai dura substanță din organism“, spune medicul dentist Leslie Seldin, DDS, purtator de cuvant al American Dental Association. Si totusi, uneori, uzura smaltului dentar de-a lungul vietii este inevitabilă.

Ce puteti face pentru a va mentine smaltul intact si dintii puternici?

1.Evitati bauturile acidulate si dulciurile

Acestea contin zaharuri care sunt principala sursa de hrana si energie a bacteriilor acidofile care produc acizi ce demineralizeaza si erodeaza smaltul producand cariile dentare. Consumati mai bine fructe pentru a va satisface pofta de dulce si beti apa plata care hidrateaza organismul, fluidifica saliva crescand capacitatea de autocuratire si scazand incidenta cariei dentare.

2.Consumati alimente care protejeaza dintii

Calciu din alimente neutralizeaza acizii din gura si este de asemenea un mineral esential necesar pentru a mentine oasele puternice. Laptele, branza si alte produse lactate ajuta la protejarea si consolidarea smaltului de aceea, alegeti produse lactate cu continut scazut de grasimi sau fara grasimi pentru a ajuta la mentinerea  unui nivel minim de calorii. Consumati branzeturi la finalul mesei pentru reducerea aciditatii bucale si asigurarea aportului de calciu.

 3.Evitati perierea excesiva

Periajul prea viguros poate eroda smaltul. Se utilizeaza intotdeauna o periuta moale sau medie, tinand-o la aproximativ un unghi de 45 de grade pe suprafata dintilor si efectuand miscari scurte de la gingie spre varful dintelui. Nu se face periaj imediat dupa consumul de dulciuri sau citrice, deoarece acestea demineralizeaza temporar smaltul.

Asteptati pana la o ora dupa ce ati mancat pentru a peria dintii eficient si fara efecte secundare. Daca aveti aparat dentar, igiena este obligatorie la cateva minute dupa masa, fara insa a agresa dantura. Dusul bucal este foarte recomandat pentru completarea igienei orale acasa.  Daca sunteti in oras si nu aveti trusa de igienizare la voi, asigurati-va ca eliminati resturile alimentare prin clatirea din abundenta cu apa.

4.Tratati afectiunile cu reflux gastro-esofagian

Acizii din stomac prin reflux gastro-esofagian pot ajunge in cavitatea bucala si produce eroziuni ale smaltului. Bulimia este o tulburare de alimentatie, in care oamenii regurgiteaza alimentare dupa ce au mancat, acizii din continutul eliminat atacand smaltul. Daca aveti simptomatologie cu arsuri la stomac sau bulimie, discutati cu medicul dumneavoastra despre tratamentul general si posibilitatile de protejare a dintilor.

 5.Evitati sa intrati in piscine cu apa clorinata

Atunci cand piscinele nu sunt clorurate corect, apa poate deveni prea acida si smaltul dintilor expus la apa din piscina poate incepe sa se erodeze. Intr-un studiu de specialitate, 15% dintre inotatori au aratat semne de eroziune a smaltului, comparativ cu doar 3% din persoanele care nu inoata. Este recomandabil sa inotati in piscine corect dezinfectate si de preferat cu gura inchisa.