Tratamente pentru probleme ale articulatiei temporo-mandibulare

articulatia temporo mandibuara

Medicii Centrului Ortodontic Cluj sunt aici pentru a-ti oferi grija si atentie daca esti unul dintre pacientii cu probleme atat ortodontice, cat si ale articulatiei temporo-mandibulare (articulatia maxilarelor).

TRATAMENTUL PENTRU PROBLEMELE ATM SE FACE EXCLUSIV CELOR CARE AU NEVOIE SI DE TRATAMENT ORTODONTIC.

Cele mai comune semne ale problemelor de articulatii ale maxilarelor sunt:

 • Tensiune la nivelul muschilor fetei si ai maxilarelor
 • Dureri de cap, urechi,ochi, gat, umeri
 • Zgomote, click-uri la nivelul articulatiei
 • Dificultati de mestecare/ inghitire
 • Episoade de blocare ale articulatiei in miscarea de inchidere/ deschidere a gurii.
 • Imposibilitatea de a deschide sau inchide liber gura.
 • Complexitatea durerii articulatiei temporo-mandibulare (ATM) implica din partea doctorilor o abordare multidisciplinara pentru a putea stabili cele mai eficiente modalitati de tratament.

Ce este articulatia temporo-mandibulara?

Articulatia temporo-mandibulara (prescurtat ATM) sau articulația maxilarelor este cea mai impresionanta articulatie din corp.

Avem, desigur, doua ATM-uri, cate una pe fiecare parte a capului. Acestea pot sa difere ca forma, mărime si funcție.

Articulatiile functioneaza in sinergie cu vertebrele cervicale, cu oasele fetei si cu diversi muschi, pentru a permite inchiderea si deschiderea gurii, precum si miscari stanga-dreapta, inainte-inapoi si de rotatie.

Cu cat se diagnostichează mai repede problemele de articulatie, cu atat sunt mai usor de tratat, multi dintre pacienti simtind o alinare a simptomelor imediat dupa inceperea tratamentului. Mai mult de 95% dintre pacienti primesc solutii de succes, fara a necesita solutii drastice, precum interventia chirurgicala.

Problemele articulatiei temporo-mandibulare (articulatia maxilarelor)  sunt adesea cronice si degenerative. De aceea e foarte important daca aveti vreun simptom sa va faceti o programare la unul dintre medicii nostri, deoarece acestia sunt specializati pe probleme ale articulatiei.

Adesea, medicul de familie nu recunoaste cauzele problemelor deoarece in instruirea lui nu intra si studiul relatiei dintre dinti, dintre oasele fetei, articulatia maxilarelor si alinierea dintre maxilare si restul corpului.

De asemenea, dintre medicii dentisti, putin au studiat amanuntit  legatura dintre munca lor si starea de sanatate generala a pacientilor, implicit durerile de cap si de gat. Orice dezechilibru la acest nivel poate declansa o serie de afectiuni asupra muschilor si articulatiilor din zona maxilarelor, a capului si a gatului.

Care sunt cauzele disfunctiilor articulatiilor temporo-mandibulare?

 1. O muscatura defectuoasa – presupune o imbinare incorecta a dintilor, astfel incat atunci cand mestecam sau strangem dintii, muscatura este inegala – aici intervine tratamentul ortodontic complex;
 2. Stresul – s-a demonstrat ca stresul poate duce la scrasnirea dintilor in timpul noptii, cauzand disfunctii ATM.
 3. Uzarea articulatiei – prin actiuni precum strangerea dintilor, scrasnirea lor (obicei comportamental, tic nervos), dezechilibre neoromusculare, consumarea excesiva a gumei de mestecat sau mestecarea preferentiala a alimentelor pe o singura parte, artrita reumatica, osteoartrita.

Problemele din articulatia maxilarelor cauzeaza si ele la randul lor tensiune la nivelul muschilor faciali, ce rezulta in dureri. Un studiu recent arata ca aproape 92 % dintre durerile de cap recurente se datoreaza problemelor ATM si ca o patrime din populatie prezinta cel putin o forma de afectiune la nivel articular.

Persoane la orice varsta pot fi afectate insa aparent aceste probleme tind sa apara pe masura ce inaintam in varsta. Femeile, precum si persoanele care sufera de artrita, sunt mai predispuse decat barbatii la disfunctii ale ATM.

Cum tratam disfunctiile ATM?

In functie de gravitatea afectarii articulatiei, tratamentul poate implica doar modificari ale stilului de viata si a regimului alimentar. Aceste modificari sunt menite sa reduca gradul de uzura si trauma a articulatiilor si sa permita vindecarea naturala a acesteia.

Dintre aceste modificari, amintim:

 • Crearea obiceiului de masticatie pe ambele parti
 • Renuntarea la guma de mestecat
 • Consumarea alimentelor moi/ evitarea alimentelor dure, crocante, lipicioase
 • Constientizarea si controlarea obiceiului de a strange din dinti si de a scrasni
 • Adoptarea unei posturi corecte a corpului: tineti capul drept, in aliniere corecta cu gatul si umerii.

In cazul unei afectari mai grave a articulatiei, e posibil sa aveti nevoie de:

 1. Folosirea unei gutiere speciale (splint)  de relaxare si repozitionare a articulatiei, care va trebui purtata permanent sau doar noaptea, dupa caz.
 2. Fizioterapie si tehnici de reducere a stresului;
 3. Alinierea corecta a dintilor in vederea corectarii muscaturii
 4. Schimbarea sau corectarea lucrarilor protetice existente
 5. Tratament medicamentos
 6. Chirurgie ATM, in cazurile foarte grave, in care articulatia este afectata sever.

Cum se stabileste un diagnostic pentru probleme ATM?

Evaluarea articulatiei temporo-mandibulare si a structurilor inconjuratoare implica o examinare orala completa.  Medicii specialisti verifica starea de incordare a muschilor, existenta sau nu a sunetelor articulatiei in deschiderea si inchiderea gurii.

Articulatiile maxilarelor sunt evaluate pentru gradul de deschidere, devierea in lateral in timpul deschiderii si discrepante in ocluzie. Alinierea generala a oaselor din zona capului si gatului este de asemenea verificata.

In plus, medicul poate solicita examinari de tipul radiografiilor craniale, computer tomograf (CBCT) sau rezonanta magnetica (RMN) care permit vizualizarea in imagini 3D a articulatiilor si starea lor de sanatate.

Stabileşte o programare la Centrul Ortodontic Cluj!